Kérdés esetén keressen minket bizalommal:

+36-70-797-0405

Blog

3 dolog, amit tudnod kell a fogérzékenységről

2021.10.06 16:20

Alkalomszerű, éles, nyilalló, szúró fájdalomérzet a fogakban. Ismerősek ezek? Neked is érzékenyek a fogaid? Ne aggódj, nem vagy egyedül! Amerikában több, mint 3 millióan szenvednek ugyanettől. Ha bármi ilyesmit tapasztalsz, látogasd meg a fogorvosod, hogy megtudd, mi állhat a háttérben, de addig is összeszedtük neked a legfontosabb információkat a fogérzékenységről.

1. Milyen tünetei vannak a fogérzékenységnek?

A leggyakoribb tünet, a nem várt, éles, szúró fájdalom a fogakban hideg vagy meleg étel/ital fogyasztása során. Ez az érzés általában rövid ideig tart, azonban gyakran jelentkezik, és bizonyos esetekben tartóssá is válhat.

2. Mi okozza a fogak érzékenységét?

A fogérzékenység egy lassan kialakuló jelenség, amelynek a hátterében visszahúzódott fogíny vagy elvékonyodott fogzománc állhat. Ezekhez az alábbi káros tevékenységek vezethetnek:

Fogínyvisszahúzódás

  • túl erős fogmosás

  • fogágybetegség

 

Elvékonyodott fogzománc

  • túl erős és gyakori fogmosás

  • túlzott fogfehérítés

  • csiszoló hatású fogkrém használata

  • fogcsikorgatás

  • savas ételek fogyasztása

  • savas italok fogyasztása

 

A fogzománc ásványi anyagokból épül fel, és a fogak külső rétegét alkotja, és ez az egyik keményebb anyag a szervezetünkben. A fogzománc az őrlő fogak felületén a legvastagabb, és az íny felé egyre vékonyabb.

 

A fog gyökerét nem fogzománc, hanem fogcement, másnéven dentin védi. Ha a fogíny visszahúzódik, ez a védőréteg szabaddá válik, és a külső ingerek (például italfogyasztás) stimulálhatják a fogakban lévő idegeket, amely éles, rövid ideig tartó fájdalommal jár.

A fogzománc kopására abban az esetben is gyanakodhatsz, ha fogaid elszíneződnek, megsárgulnak.

3. Hogyan lehet kezelni az érzékeny fogakat?

Hogyha a fogérzékenység tüneteit észleled, akkor első lépésként kérj időpontot a fogorvosodhoz, hogy megbizonyosodj arról, pontosan mi áll a hátterében, és a valós problémára kapj megoldást.

 

A fogorvosod javasolni fogja, hogy hogyan, milyen fogkefével moss fogat, és milyen szájápolási termékeket (fogkrém, szájvíz, fogzománcvédő) használj, hogy visszafordíthasd a folyamatot, vagy ne romoljon tovább a helyzet, és épen megőrizhesd fogaid.

 

Ezeket a termékeket webshopunkban is beszerezheted! Összeállítottunk számodra néhány terméket, amelyek segítik megszüntetni a fogérzékenység kellemetlenségeit: