Kérdés esetén keressen minket bizalommal:

+36-70-797-0405

Blog

7 fogápolási tipp a vírushelyzetben

2021.04.15 11:32

Egyáltalán nem biztos, hogy mindenki szívesen ellátogat bármilyen orvosi intézménybe a pandémiás időszakban. Így lehet ez a fogorvosi rendelővel is. Természetesen, ha bármi problémát észlelsz fogaiddal, akkor mindenképp keresd fel fogorvosod, de ha fogaid egészségesek, és egy kicsit tolnál az éves fogászati szűrővizsgálaton, akkor bemutatunk most 7 tippet, amivel még jobban megőrizheted fogaid egészségét.

1.  Fordíts extra figyelmet a fogmosásra!

Fordíts még nagyobb figyelmet a fogmosási időre és módszerre is. A tisztább fogak elérése érdekében használj naponta kétszer fluoridos fogkrémet. Ha amúgy is betartod a legalább kétperces fogmosási időt, akkor ebben az időszakban növeld meg egy kicsit az esti fogmosásaid idejének hosszát. A szájban lévő baktériumok éjszaka jelentik a legnagyobb veszélyt, ugyanis ekkor órákig zavartalanul tevékenykednek a szájüregben. Ezért fontos, hogy lefekvés előtt megszabadulj tőlük.

 

Esetleg érdemes még a fogkefét is valamilyen peroxidos fertőtlenítőszerrel tisztán tartani, és természetesen soha ne oszd meg mással (még az egy háztartásban élőkkel sem) a fogkefédet! Alaposan öblítsd el a fogkefédet fogmosás után.

 

Ha eddig hagyományos fogkefét használtál, és jobban odafigyelnél szájhigiéniádra, akkor váltsd le kézi fogkefédet elektromosra. Az elektromos fogkefék a beépített tisztítási programoknak és az időzítőnek köszönhetően több lepedéket távoíltanak el.

2.  Tisztítsd meg a fogközöket is!

Ha eddig kimaradt a szájápolási rutinodból a fogselyem vagy fogköztisztítók haszálata, akkor itt az ideje, hogy beépítsd! Mivel a fogközökbe még az elektromos fogkefék sörtéi sem jutnak be, ezért rendkívül fontos, hogy más eszközzel tartsd tisztán a területet. Használd a fogselymet vagy fogköztisztítót fogmosás előtt, hogy fellazítsa a beszorult ételmaradékokat. Már több tanulmány is alátámasztotta, hogy a fogselymezést követő fogmosás hatékonyabb, mint a fogmosást követő fogselymezés.

 

Természetesen, ha fogmosás előtt elfelejtetted volna a fogselyem vagy fogköztisztító használatát, akkor nyugodt szívvel pótolhatod fogmosás után is. Mindenkét módszer rendszeres és helyes alkalmazása minimalizálja a fogak szuvasodását.

3.  Ne feledd a szájvizet sem!

Fogmosás után a szájvíz használat is szintén a “muszáj” kategóriába tartozik. Az fogak tisztasága, az íny védelme és a friss lehelet biztosítása érdekében fontos. Egyes szájvizek még ínygyulladás megelőzésében is segítségedre lesznek.

 

4.  Rágj óvatosan!

Ha elhagyod a kemény és rágós ételeket (jég, mogyoró, dió, karamell), a tollad rágcsálását és a körömrágást, akkor biztosan megakadályozod, hogy kárt tegyél a fogsorodban.

 

Ha már van valamilyen fogpótlásod pl.: korona, híd vagy implantátum, akkor mindenképp figyelj oda arra, hogy milyen keménységű ételt fogyasztasz!

5.  Ha mégis letört a fogad...

Bár egy fogtörés traumatikus és súlyos is lehet, egy egyszerű csorba fogat még nem tekintenek sürgősségi esetnek. Ha úgy tört le egy kis darab a fogadból, hogy nem okoz számodra esztétikai problémát vagy fájdalmat, akkor nem kell fogorvoshoz fordulj, csupán csak tartsd tisztán a területet, és semmiképp se próbáld meg visszaragasztani a letört fogat pillanatragasztóval!

6.  Védd fogaid éjjel is!

Ebben a stresszes időszakban egyre többen lesznek hajlamosak az éjszakai fogcsikorgatásra, amely komoly fogászati problémákhoz vezethet. A fogkárosodás elkerülése érdekében használj fogvédőt, amelyet személyre szabottan elkészíthet fogorvosod, vagy webáruházunkban vásárolhatsz univerzális kivitelt.

7.  Fogfehérítés mértékkel!

Az otthoni fogfehérítés könnyen több kárt tud okozni, mint az átmeneti áhított ragyogó fehér mosoly. Nagyon fontos, hogy nem szabad túlzásba esni és megfelelő anyagok mellett eszközök is fontosak.

 

Sajnos nagyon sok rossz tapasztalattal találkoztunk az évek alatt, ahol minden esetben súlyos zománc vesztés és fogérzékenység alakult ki. Vigyázzunk fogaink épségére!