Kérdés esetén keressen minket bizalommal:

+36-70-797-0405

Blog

A legrosszabb italok fogaid számára

2022.01.28 16:08

 

Ahogy tartja a mondás: minden, ami finom, káros. Így van ez a hízlaló ételekkel, és a fogakat nagymérétkben károsító italokkal is. Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet azokra az italokra, amelyek a fogakra legáratalmasabbak. Íme:

Szénsavas üdítők

A két legismertebb fogromboló anyag: a cukor és a sav. Nos ezek közül mindkettő szerves alkotóeleme a legkedveltebb szénsavas üdítőknek. A sav roncsolja a fogzománcot, míg a sok cukor táplálja a szájban található baktériumokat, így a fogak könnyen sebezhetővé válnak a fogszuvasodással szemben.

Bor

Mivel a bor szintén savas, emiatt rossz hatással van a fogakra. Az is köztudott, hogy a vörösbor megszínezi a fogakat, ezért sokan inkább a fehér bort választják “egészségesebb” alternatívaként, de azt sajnos elfelejtik, hogy a benne található savnak ugyanolyan károkat tud okozni a fogzománcra, mint a szénsavas üdítők. Van azonban egy megoldás!

Ha sajtot fogyasztasz a borozáshoz, akkor az egy védőréteget képez a fogakon, és bizonyos mértékig megvédi őket az elszíneződéstől és a sav romboló hatásától.

Juice - friss gyümölcslé

A frissen facsart gyümölcslevekben értékes vitaminok találhatók, azonban nagyon tömény koncentrációban, vagyis szintén savasak. A savasság mértéke a gyümölcs típusától függ. A legtöbb savat a citrusok és az áfonya tartalmazza. Fontos, hogy mértékletesen fogyaszd a friss gyümölcsleveket. Segíthet, ha hígítod, vagy szívószállal iszod, így csökkented a juice érintkezését a fogaiddal.

Hagyományos gyümölcslevek

A boltokban kapható egyszerű gyümölcslevekben ritkán van igazi gyümölcslé, így hiányoznak belőle azok a fontos vitaminok és tápanyagok, amelyeket a juice-ok tartalmaznak. Ehelyett tele vannak cukorral vagy sziruppal, amelyek mind roncsolják a fogzománcot és fogszuvasodáshoz vezetnek.

Sport italok

Ezeket az italokat valójában sportolók számára fejlesztették ki, hogy edzés után újra hidratáltak legyenek, és gyorsan elektrolithoz jusson a szervezetük. Valójában népszerű üdítőkké váltak, pedig ezek is tele vannak cukrokkal és édesítőkkel, és szintén fogzománc károsítók és növelik a fogszuvasodás kialakulásának esélyét.

Természetesen most nem kell azonnal kidobni az otthon italkészletet, és abbahagyni kedvenc innivalóid fogyasztását. Érdemes tisztában lenned azzal, hogy ezek hogyan hatnak fogaidra, és vagy lecsökkenteni a fogyasztásukat, vagy bevezetni olyan szokásokat, amelyek csökkentik a romboló hatást:

  • Használj szívószálat, hogy korlátozd az ital érintkezését a fogaiddal!
  • Ügyelj a fog- és szájápolásra az étkezések közben is: moss fogat, használj fogselymet!
  • Használj fogzománc védő és -erősítő szájápolási termékeket!
  • Fogyassz olyan italokat, amelyek jótékony hatással bírnak fogaid egészségére!