Kategóriák
   Termékajánló
   Foxpost

   Fizetési megoldás
   Hírlevél
   2022.07.12 09:16

   Mi állhat a fogínyvérzés mögött, és mit tehetsz ellene?

   Fogínyvérzés

   Veled is előfordult már, hogy egy alapos fogmosás közben vérzett az ínyed? És az, hogy ez rendszeressé vált? Sőt, lehet, hogy már fogmosástól függetlenül is tapasztalod ezt a jelenséget… Ha így van, ideje fogorvoshoz fordulnod, illetve beszerezned néhány hatékony fogápolási terméket, aminek rendszeres használatával, a fogorvosi konzultáción elhangzottak szerint alkalmazva visszafordítható lesz a folyamat. Megmutatjuk, hogyan tudunk segíteni!

   A fogínyvérzés legfőbb okai

   A fogínyvérzés hátterében alapvetően az áll, hogy az ínyed be van gyulladva, ezért sokkal érzékenyebb és sérülékenyebb a kelleténél. Ez a probléma nem ritka jelenség: az emberiség közel egyötödénél tapasztalható.

   Nagyon fontos, hogy a fogíny egészséges legyen. Ma még csak az ínyed, holnap a fogaid lehetnek veszélyben, de hosszú távon olyan meglepő egészségügyi problémákhoz is vezethet, mint a demencia, a szívbetegségek, az ízületi problémák vagy a merevedési zavarok. Ezek természetesen nem egyik napról a másikra alakulnak ki, de mindenféleképpen jobb, ha már csírájában elfojtod a problémát!

   A fogínyvérzés mögött fogíny- és fogágygyulladás állhat, melyet elsősorban a nem megfelelő szájápolás és szájhigiénia okoz. Éppen ezért nagyon kell figyelni fogápolás közben a fogközök tisztítására is, ugyanis a baktériumok, melyek a fogínyproblémákhoz vezetnek, ezeken a részeken szaporodhatnak el. A vérzés mellett további tünetek lehetnek a fogíny lehúzódása, duzzadt, kivörösödött szakaszok vagy nagyfokú érzékenység, kellemetlen lehelet, lazuló fogak.

   Jó, ha a fogorvos azt is ellenőrzi, hogy a szádban találhatóak-e sebek, mert ezekben is keletkezhet olyan fertőzés, ami ínyvérzéshez vezethet.

   Ha túl nagy a lendület

   A rendszertelenül, ritkán előforduló vérzések gyakran ártalmatlanok: az is lehet, hogy csak felsértetted a fogkeféddel az ínyedet, esetleg túl erősen használtad a fogkefét, a fogselymet, vagy a fogpiszkálót. Ha csak eseti jelleggel tapasztalsz vérzést, akkor nem kell pánikba esni, de a biztonság kedvéért mindenféleképpen menj el fogorvoshoz!

   Betegségek

   A fogínyvérzés akár komolyabb, kivizsgálásra szoruló betegségek kísérőjelensége is lehet, ezek kizárásában, vagy épp beazonosításában is segíthet a fogorvos. Ilyen problémák lehetnek a háttérben: máj-, vese- artériás- hajszálér-problémák, cukor- vagy szív-, véralvadási betegségek, alvadási faktorok hiánya, leukémia.

   Hormonális változások

   A fogínyvérzés a terhesség egyik kísérőjelensége is lehet, ne lepődj meg, ha az állapotos időszakban kezd el egyre gyakrabban vérezni az ínyed. A biztonság kedvéért persze menj el szakemberhez, hogy kizárja az egyéb okokat, de szinte biztos, hogy a baba megszületése után a fogínyvérzés is elmúlik.

   Vitaminhiány

   A fogínyvérzést vitaminhiányok is okozhatják, például a C-és a K-vitamin hiánytünete is lehet.

   Bizonyos terápiák, gyógyszerek

   Ha hosszútávon kell valamilyen okból kifolyólag a véralvadásgátlók és a fájdalomcsillapítók egyikét szedned, az is vezethet fogínyvérzéshez.

   Ételek összetevői miatt

   A fogínyvérzés mögött nem az ápolás, hanem maga az étkezés helytelen formája is állhat. Egyes ételekben, italokban, szájvizekben, fogfehérítőkben, gyógyszerekben lehetnek olyan kemikáliák, savak, melyek a szervezetre rossz hatással vannak, és ezek egyik tünete lehet a fogínyvérzés is.

   Mit tegyél fogínyvérzés esetén?

   Amennyiben nálad is fennáll ez az egészségügyi probléma, semmi esetre se hanyagold el, tegyél érte, hogy minél gyorsabban kiderüljön, mi a pontos oka a rendszeressé vált vérzésnek, és amint diagnosztizálták a problémát, indulj el a megfelelő kezelés irányába. A Szájpatika oldalán számos olyan terméket találhatsz, ami segít a gyógyulásban akkor, ha szájhigiéniai-fogágyi probléma áll fenn:

    

   Mint láthatod, a fogínyvérzés lehet egyszeri, apró probléma, de akár valami sokkal súlyosabbnak is az előjele: mindenféleképpen fontos, hogy vizsgáltasd ki és szüntesd meg mihamarabb, mielőtt nagyobb lesz a baj!