Kérdés esetén keressen minket bizalommal:

+36-70-797-0405

Blog

Mi állhat a fogínyvérzés mögött, és mit tehetsz ellene?

2022.07.12 09:16

Fogínyvérzés

Veled is előfordult már, hogy egy alapos fogmosás közben vérzett az ínyed? És az, hogy ez rendszeressé vált? Sőt, lehet, hogy már fogmosástól függetlenül is tapasztalod ezt a jelenséget… Ha így van, ideje fogorvoshoz fordulnod, illetve beszerezned néhány hatékony fogápolási terméket, aminek rendszeres használatával, a fogorvosi konzultáción elhangzottak szerint alkalmazva visszafordítható lesz a folyamat. Megmutatjuk, hogyan tudunk segíteni!

A fogínyvérzés legfőbb okai

A fogínyvérzés hátterében alapvetően az áll, hogy az ínyed be van gyulladva, ezért sokkal érzékenyebb és sérülékenyebb a kelleténél. Ez a probléma nem ritka jelenség: az emberiség közel egyötödénél tapasztalható.

Nagyon fontos, hogy a fogíny egészséges legyen. Ma még csak az ínyed, holnap a fogaid lehetnek veszélyben, de hosszú távon olyan meglepő egészségügyi problémákhoz is vezethet, mint a demencia, a szívbetegségek, az ízületi problémák vagy a merevedési zavarok. Ezek természetesen nem egyik napról a másikra alakulnak ki, de mindenféleképpen jobb, ha már csírájában elfojtod a problémát!

A fogínyvérzés mögött fogíny- és fogágygyulladás állhat, melyet elsősorban a nem megfelelő szájápolás és szájhigiénia okoz. Éppen ezért nagyon kell figyelni fogápolás közben a fogközök tisztítására is, ugyanis a baktériumok, melyek a fogínyproblémákhoz vezetnek, ezeken a részeken szaporodhatnak el. A vérzés mellett további tünetek lehetnek a fogíny lehúzódása, duzzadt, kivörösödött szakaszok vagy nagyfokú érzékenység, kellemetlen lehelet, lazuló fogak.

Jó, ha a fogorvos azt is ellenőrzi, hogy a szádban találhatóak-e sebek, mert ezekben is keletkezhet olyan fertőzés, ami ínyvérzéshez vezethet.

Ha túl nagy a lendület

A rendszertelenül, ritkán előforduló vérzések gyakran ártalmatlanok: az is lehet, hogy csak felsértetted a fogkeféddel az ínyedet, esetleg túl erősen használtad a fogkefét, a fogselymet, vagy a fogpiszkálót. Ha csak eseti jelleggel tapasztalsz vérzést, akkor nem kell pánikba esni, de a biztonság kedvéért mindenféleképpen menj el fogorvoshoz!

Betegségek

A fogínyvérzés akár komolyabb, kivizsgálásra szoruló betegségek kísérőjelensége is lehet, ezek kizárásában, vagy épp beazonosításában is segíthet a fogorvos. Ilyen problémák lehetnek a háttérben: máj-, vese- artériás- hajszálér-problémák, cukor- vagy szív-, véralvadási betegségek, alvadási faktorok hiánya, leukémia.

Hormonális változások

A fogínyvérzés a terhesség egyik kísérőjelensége is lehet, ne lepődj meg, ha az állapotos időszakban kezd el egyre gyakrabban vérezni az ínyed. A biztonság kedvéért persze menj el szakemberhez, hogy kizárja az egyéb okokat, de szinte biztos, hogy a baba megszületése után a fogínyvérzés is elmúlik.

Vitaminhiány

A fogínyvérzést vitaminhiányok is okozhatják, például a C-és a K-vitamin hiánytünete is lehet.

Bizonyos terápiák, gyógyszerek

Ha hosszútávon kell valamilyen okból kifolyólag a véralvadásgátlók és a fájdalomcsillapítók egyikét szedned, az is vezethet fogínyvérzéshez.

Ételek összetevői miatt

A fogínyvérzés mögött nem az ápolás, hanem maga az étkezés helytelen formája is állhat. Egyes ételekben, italokban, szájvizekben, fogfehérítőkben, gyógyszerekben lehetnek olyan kemikáliák, savak, melyek a szervezetre rossz hatással vannak, és ezek egyik tünete lehet a fogínyvérzés is.

Mit tegyél fogínyvérzés esetén?

Amennyiben nálad is fennáll ez az egészségügyi probléma, semmi esetre se hanyagold el, tegyél érte, hogy minél gyorsabban kiderüljön, mi a pontos oka a rendszeressé vált vérzésnek, és amint diagnosztizálták a problémát, indulj el a megfelelő kezelés irányába. A Szájpatika oldalán számos olyan terméket találhatsz, ami segít a gyógyulásban akkor, ha szájhigiéniai-fogágyi probléma áll fenn:

 

Mint láthatod, a fogínyvérzés lehet egyszeri, apró probléma, de akár valami sokkal súlyosabbnak is az előjele: mindenféleképpen fontos, hogy vizsgáltasd ki és szüntesd meg mihamarabb, mielőtt nagyobb lesz a baj!