Kérdés esetén keressen minket bizalommal:

+36-70-797-0405

Blog

Így segítsd gyermeked fogápolását

2022.03.29 09:15

A fogápolási rutint és fogaink jövőbeli egészségét gyerekkorban alapozzuk meg, de legyünk őszinték, a fogmosás nem igazán szórakoztató, vagy mulatságos, ezért néha nehéz rávenni a gyerekeket. Most mutatunk néhány ötletet, amivel segítünk ebben!

Mit jelent a „helyes fogápolási rutin”?

 

Az első fogak megjelenésétől odáig, hogy gyermeked felnőtt korba lép, bizonyos életkori sajátosságok alapján határozható meg, hogy mik az ideális fog- és szájápolási módszerek.


Ahhoz, hogy megfelelően tudd segíteni gyermeked fogápolását, elsősorban ezekkel a szakaszokkal érdemes tisztában lenned, hogy tudd, mire kell hangsúlyosabban odafigyelni, milyen „szabályokat” kell hozni, illetve milyen termékeket és eszközöket kell beszerezni gyermeked fogainak egészsége érdekében.


A kezdetek: ínyápolás és első fogkrém


A megfelelő szájhigiénia biztosítása már csecsemőkorban is fontos, mielőtt a fogak kifejlődnének: etetés után minden alkalommal érdemes áttörölni a csecsemő ínyét, de ezt kizárólag babafogkefével, puha törlőkendővel tedd meg. Ezzel sokat tehetsz egészségéért, és meg is szokja, hogy étkezés után „valaminek történnie kell” szájában.


Ahogy kibújnak az első fogacskák, már rögtön kezelésbe is veheted őket. Fontos, hogy kisbabakorban fluoridmentes fogkrémet használj, naponta 2 alkalommal, legalább 2 percen keresztül. Ez elsőre persze nem biztos, hogy örömteli fogadtatásra talál, érdemes fokozatosan hozzászoktatni a kicsit, eleinte inkább többször, kevesebb ideig fogat mosni.


A baba kétéves korára alakulnak ki azok a fogak, melyek már összeérnek egymással. Innentől kezdve figyelni kell arra, hogy olyan ételmaradékok maradhatnak a fogak között, melyek baktériumok elszaporodásához és lepedékképződéshez vezetnek a szájüregben. A fogkrém mellett szükség lehet fogselyemre és egyéb szájápolási szerekre is. Fontos, hogy minél előbb megszokja a gyermek a fogselyem használatát! A későbbiekben ez a fogápolási módszer sokkal hasznosabb lesz számára.


Ugyan picit idősebb gyermekek közreműködésével, de Amerikában végeztek egy olyan kutatást, ahol azt vizsgálták, mi a különbség a fogak állapota között akkor, ha a gyermek használ és ha nem használ fogselymet. Fogselymezés mellett meglepően jobb eredményt értek el a gyermekek a foguk ápolásakor.


Ebben a korban már jó, ha fogorvossal is konzultálsz, hogy mikortól szükséges a rendszeres ellenőrzés, és személyre szabottan a te gyermeked esetében mire kell odafigyelni (esetlegesen kuszán növő fogak, speciális igények, stb.)


Mintás fogkefe és fogtündér: 2 és 4 éves kor között


Két éves kortól már használható a fluoridos fogkrém és egyben ez az a kor, amikor rászoktathatod a gyerkőcöt a felügyelt, ám önálló fogmosásra. Kettő és négy éves kora között a fogmosás esetében a hátsó és a rágó fogakra kell elsősorban koncentrálni. Tedd élményszerűvé a fogmosást: ebben sokat segíthet a kedvenc mesefigurát ábrázoló fogkefe és az ízesített, gyümölcsös fogkrémek. Habár a semleges ízű fogkrémek kevésbé izgalmasak a gyermek számára, abból a szempontból “praktikusabb”, hogy nem fogja megenni/lenyelni fogmosás közben.


Válassz olyan fogkefét, amely ebben a korban megkönnyíti a gyermek dolgát, keskeny fejű, egyszerű sörteállású, extra puha sörtéjű fogkefét érdemes beszerezni. Ez a fogkefe már lehet elektromos fogkefe: az Oral-B fogkefék között minta szerint is válogathatsz, legyen akár Pókember, akár a Jégvarázs az aktuális mánia.


A fogtündér nem csak akkor jöhet jól, amikor kipotyog egy tejfog. Sokkal több lehetőséget ad arra, hogy játékossá tegyük a napi rutint: például egy alapos, időben és lelkesen elvégzett fogmosásért a gyermek kapjon egy kis csillagot ábrázoló matricát egy „varázsfüzetbe”, és a megfelelő mennyiségű matrica elérését követően a tündér hozhat valami jutalmat, például egy képeskönyvet, színezőt, apró ajándékot.


Mintaadás és közös program (5 és 7 éves kor között)


Ebben az időszakban a mintaadás nagyon fontos: ne csak az étkezés, hanem az étkezés utáni fogmosás is legyen közös, együtt elvégzett program. A felügyelet, a közös fogmosás és azért is ajánlott, mert a gyermek 7 éves korára fejlődnek ki azok a finommotorikus mozgások, melyekkel tejesen ideálisan és hatékonyan tudja elvégezni a fogmosást is. Még érdemes ellenőrizni az eredményt, illetve segíteni a fogselyemhasználatot! Mivel ebben a korban nőnek ki az őrlőfogak, ezért ekkor már elengedhetetlen a fluoridos fogkrémmel történő kezelés. A rendszeres és megfelelő mennyiségű vízfogyasztásnak is van jelentősége a fogápolásban: amennyiben palackozott vizet adsz gyermekednek, figyelj a fluoridtartalmára, a magas fluoridtartalmú vizek ugyanis megelőzhetik a tejfogakon keletkező lyukak kialakulását.


A nyolcévesnél nagyobb gyermekek számára fluoridos fogkrém és olyan fogkefe használata ajánlott, amelyet a különböző méretű maradó fogakból és tejfogakból álló fogsorokhoz terveztek.


Hatékonyan a cukorfogyasztás ellen


A fogápolás – és az általános egészség – kapcsán az egyik legfontosabb, hogy minimalizáld a cukros ételeket és italokat a gyerek étrendjében. Ha mégis édességet adsz a gyerekeknek, érdemes azt tejjel, tejtermékekkel együtt kínálni: ez az ételtípus ugyanis egyfajta természetes védelmet biztosít a cukor káros hatásaival szemben. Ne felejtsd el, hogy a savas ételek és italok (például: túlzott citrusfélék fogyasztása) roncsolják a fogzománcot! Ezt vedd komolyan, különben a későbbiekben súlyos fogászati problémákkal fogtok szembenézni.


Ezek az alapok, amik segítenek megalapozni a helyes szájhigiéniát – és ne felejtsd el, hogy mind közül a legfontosabb a rendszeresség és a következetesség! Ha már kisgyermekkortól szokássá válik a fogmosás, a fogselyem, akkor felnőtt korában is sokkal kevesebb gondja lesz a fogaival gyermekednek.