Kérdés esetén keressen minket bizalommal:

+36-70-797-0405

Blog

Így válassz szájvizet

2022.08.29 13:07

Amikor egy drogéria polcain körülnézel, rengeteg különböző szájvízzel találkozhatsz; színük, ízesítésük nem ismer határokat, a kínálat hatalmas. Éppen ezért nehéz néha választani. Ebben a cikkben összeszedtük a legfontosabb dokumentumokat, hogy könnyebb legyen a döntés!

Milyen szájvizek léteznek?

A szájvizeknek nagyon sok típusa létezik, amelyeket érdemes alaposan áttanulmányozni, ugyanis különböző szájüregi problémáinkra nyújthatnak megoldást az eltérő termékek. Van, amelyik fogínygyulladás esetén nyújthat segítséget, de létezik olyan is, amely az afták vagy szájszárazság esetén jelenthet jó megoldást. Sőt, ha fogszabályzód, koronád vagy implantátumod van, akkor is más-más termék jelenti majd a legjobb megoldást. Ebben az esetben különösen ajánlott a szájvizes öblögetés. Ha pedig a gyönyörűen fehér fogsor a cél, akkor ez a Listerine szájvíz lesz a nyerő. Kiegészítésképpen választhatod a Listerine éjszakai verzióját, ami regenerálja a fogakat.

Ez pedig még nem minden! Gyártanak olyan Oral-B szájvizet is, amely óvja a fogínyt és segíti a fogszuvasodás legyőzését, a Listerine Professional Gum Therapy pedig az ínygyulladás ellen nyújt védelmet.

Van azonban, amiben egyformák: a szájvizek már nem csak a lepedék eltávolítására képesek, de meggátolják annak lerakódását is, amely különösen nagy segítség a fogak egészségének megőrzése érdekében.


Mindezeken felül léteznek terápiás célú szájvizek is, amelyek esetében szakorvos rendeli el a speciális termékek használatát valamilyen szájüregi betegség kezelésére. A terápiás célú szájvizek erősebb koncentrációjú oldatok, ezeket csak meghatározott ideig szabad használni, természetesen szakember felügyelete mellett.

A szájvizek használata


Egy szájvíz használata mindig a címke alapos elolvasásával kezdődik, itt minden fontos információt megtalálsz az adott termék használatával kapcsolatban. Rendszerint nincs szükség hígításra a felhasználás során, és legtöbb esetben fogmosást követően kell őket alkalmazni. Általában 15-20 ml folyadékot kell kitölteni egy pohárba, és 30-60 másodpercig kell vele öblögetni, ezzel biztosítható, hogy a szájvíz a szájüreg minden részébe eljusson. Fontos, hogy ha esetleg érzékenyek a fogaid, mindenképpen olyan terméket válassz az öblögetéshez, (akárcsak a fogkrémek esetében) amely kíméli a fogaidat, és nem okoz fájdalmat.


Nem szabad túl gyakran használni!


Bár számos pozitív hatása van a szájvíz használatának, ha túl sokszor öblögetsz vele, az is okozhat problémát. Ha napi egy alkalomnál gyakrabban használod, akár egy nap alatt többször is, akkor a hasznos baktériumokat is elpusztíthatod, mivel a szájvizek jelentős része antibakteriális hatású. Így, bár minden öblögetés után tiszta érzést és kellemes leheletet biztosít, a jó baktériumok is elhalnak, ráadásul kiszáríthatja a száj nyálkahártyáját is. A nagyon koncentrált szájvizek esetében pedig még az ízlelőbimbókat is károsíthatja a túl gyakori használat.


Létezik külön szájvíz gyermekek számára?


Természetesen a gyermekek is használhatnak szájvizet 2 éves kor felett, de nagyon lényeges, hogy kifejezetten a nekik készült készítmények közül érdemes válogatni. Az Amalfi Kids szájvíz például nagy kedvence a legkisebbeknek. Kíméletes mégis hatékony, tökéletes kiegészítője lehet a mindennapi szájápolási rutinnak.


Nem helyettesíti a napi fogmosást!


Bár nagyon gyorsan friss leheletet és tisztaságérzést biztosít a szájvizek használata, nem szabad megfeledkezni arról, hogy nem helyettesíti a napi többször fogmosást. A fogkeféket semmiképpen nem szabad háttérbe szorítani a szájvizek mellett.


A szájvíz nagyon hasznos, egészséges termék, amelynek használatát érdemes beiktatni a mindennapokba a friss lehelet, az egészséges fogak és a fehér, fesztelen fogakkal tündöklő mosolyok érdekében.