Kérdés esetén keressen minket bizalommal:

+36-70-797-0405

Blog

Milyen gyakran kell cserélni a fogkefét?

2021.03.30 09:02

Szakértők szerint a fogkefét vagy az elektromos fogkefe pótfejét három havonta ki kell cserélni. Ahogy a cipők is, úgy a fogkefék is ciklikusan használódnak el. Már számos vizsgálat és tanulmány kimutatta, hogy három hónap elteltével a fogkefe sörtéi elgyengülnek, így a túl hosszú használatuk esetén annyira elkopnak, hogy már egyáltalán nem lesznek hatékonyak a lepedék eltávolítására. Előfordul, hogy van akinek már két hónap után esedékes a csere. Magyarországon a lakosság a legkevesebbet a fogai ápolására és fogorvosra költi. Sajnos a legritkábban a fogkefét cserélik (6 havonta, de akad aki évente vesz újat csak).

Ha bármilyen betegséged volt, akkor ha meggyógyultál, érdemes azonnal lecserélni a fogkeféd, mert lehetséges, hogy a baktériumok megbújnak és felhalmozódnak a sörtékben, amely újabb betegséghez, felülfertőződéshez vezethet. Főleg ha aftád vagy herpeszed volt!

Ez történik, ha nem cseréled le időben a fogkefédet

Egy elhasználódott fogkefe nem csak a baktériumok terjedését okozzák. Az igénybe vett sörték könnyen felsérthetik a fogínyt, amelybe bekerülnek a baktériumok, és ínygyulladást vagy fertőzést okoznak. A kezeletlen ínygyulladás pedig a fogak elvesztéséhez is vezethet.

A fogkefe helyes tárolása

Minden használat után alaposan öblítsd le, hogy fogkrém ne maradjon benne,  és fedetlenül, a többi fogkefétől távol tárold. Semmiképp se tedd fogkefédet a wc 2 méteres közelébe, hiszen úgy nem kívánt baktériumok telepedhetnek meg rajta. 

Így válassz jó fogkefét

Fogkefe választásnál fontos, hogy figyelembe vedd az egyéni igényeidet illetve a fogaid és az ínyed állapotát. Ha legközelebb a fogorvosnál jársz, érdemes tőle megkérdezned, milyen fogkefét javasol neked.

 

Mivel a kemény sörtéjű fogkefék károsítják az ínyt, ezért általában a fogorvosok is a puha sörtés fogkeféket javasolják. Ilyen fogkefék a TePe Supreme Soft, az Elmex Sensitive, a Colgate Slim Soft vagy a Curaprox fogkeféi.

 

Olyan méretű fogkefét válassz, amelynek a feje egyszerre két fogat is érint.


Gondold át az elektromos fogkefe beszerzését is, hiszen ezek bizonyítottan több lepedéket képesek eltávolítani. A elektromos fogkefe pótfejei közül is tudsz puhát választani, mint például az Oral-B Sensitive Clean vagy Sensi Ultra-Thin pótfejek.