Kérdés esetén keressen minket bizalommal:

+36-70-797-0405

Blog

Mit kell tudni a műfogsor tisztításárol?

2022.08.01 12:01

Műfogsorral ma már nem csak, hogy lehet élni, de ha egy igazán jó szakemberre bízod magad és megfelelően tisztítod a protézist, a külső szemlélők észre sem fogják venni, hogy nem a saját fogaidat villantod meg, amikor mosolyogsz. Ám fontos, hogy mindenképpen sajátítsd el a műfogsor tisztításának pontos lépéseit, ugyanis csak így érheted el azt, hogy kellemes érzés legyen a szádban étkezések után is, és esztétikus is maradjon a fogsorod.

Miért van szükség a rendszeres műfogsor tisztításra?

Mivel a fogszuvasodás veszélye ebben az esetben nem áll fenn, gyakori tévhit az, hogy nem kell olyan nagy hangsúlyt fektetni a szájhigiéniára. Ám annak ellenére, hogy műfogakról van szó, a kellemetlen szájszag így is kialakulhat, ráadásul a nem megfelelő tisztítás fogínygyulladáshoz is vezet, amelynek akár szövődményei is lehetnek. Éppen ezért fontos, hogy minden étkezés után törődj egy kicsit a fogsorral. Ám nem mindegy, milyen módon és mennyire gyakran teszed mindezt.

Reggel és este fontos időt szánni az alapos tisztításra

Ébredés után és lefekvés előtt is ajánlott egy kis időt szánni a protézis karbantartására:

1. Teríts le egy törölközőt a tükör elé, ahol ki fogod venni a fogsort!

Így még ha véletlenül le is esne, puha felületen landol és nem kell attól tartani, hogy megreped, eltörik.

2. Műfogsorhoz való lágy fogkefével és langyos vízzel tisztítsd meg a protézist

Ehhez műfogsor-tisztítót használj, és semmi mást! Ezt azért lényeges hangsúlyozni, mert nem egy városi legenda ajánlja a műfogsor tisztításhoz az ecetet, a pálinkát vagy éppen a fogkrémet. Az utóbbit már csak azért is érdemes kerülni, mert a protézisben található műanyag elemek sokkal gyengébbek a természetes fogzománcnál, így a fogkrémekben található dörzsanyag kárt tehet azok felületében. Hetente egy-két alkalommal érdemes tablettás fogsortisztítót is használni, ezek baktérium- és gombaellenes hatással is rendelkeznek.

Műfogsor tisztításához ezeket a keféket ajánljuk:

3. Folyó vízzel öblítsd le a fogsort…

…és már vissza is teheted a helyére! Előtte érdemes egy kicsit az ujjbegyek segítségével átmasszírozni az ínyt, ezáltal ugyanis nagymértékben javul a vérkeringés és kellemesebb érzés lesz a protézis viselése.

Étkezés után is fontos a tisztítás!

Számos kellemetlenség kerülhető el azáltal, ha minden étkezés után kiveszed, és leöblíted a fogsorodat, ugyanis ezzel a beragadt ételmaradékok is távoznak a szádból. Ilyenkor nincs szükség fogkefe használatára, bőven elég, ha folyó víz alá tartod a fogsort és így tisztítod meg. Ha előfordult már olyan, hogy a fogsorod alá szorult egy kisebb maradék és nem öblítettél az étkezés befejeztével, akkor az ebből fakadó kellemetlenségek miatt minden bizonnyal pontosan tudod, hogy miről is beszélünk… Ezzel a rövid mosással a leheleted is frissebb lesz.

A műfogsor rendszeres és alapos tisztítása számos szempontból nagyon fontos. Éppen ezért nem érdemes elhanyagolni azt és minden nap odafigyelni rá, így elkerülheted a protézisviselés okozta kellemetlenségeket!