Kérdés esetén keressen minket bizalommal:

+36-70-797-0405

Blog

Mit lehet tenni a fogelszíneződés ellen?

2022.06.17 09:49

A fogelszíneződés egy olyan probléma, mely különböző okokból, különböző életkorban ugyan, de gyakorlatilag mindenkit utolér. De egyáltalán nem kell, hogy beletörődj: cikkünkben segítünk, hogyan győzheted le!

Hófehérből sáfránysárga

Ahogy idősödik az ember, úgy lesz egyre valószínűbb, hogy nem mesébe illően hófehérek és csillogóak a fogai, a mosolyunk idővel fényét veszti. Ez nem is csoda, hiszen fogainkat folyamatosan használjuk: evés közben kopik a fogzománc, és ennek hatására az ételekből származó különböző színezékanyagok egyre könnyedébben beszivárognak olyan helyekre, ahova nem kellene. A fogelszíneződéseknek egyéb okai is lehetnek: megkülönböztetünk belső és külső elszíneződéseket.

  • A belső, szerkezeti elszíneződés általában traumás eredetű, vagy a fluoridhiány, illetve más kémiai anyag áll a hátterében
  • A külső elszíneződés az ételek színezékanyagai és a dohányzás miatt alakul ki.

A fogelszíneződés okai

Életkor

Hátterében az áll, hogy a fogzománcban felhalmozódnak a lerakódások. Amennyiben kisebb a probléma, akkor sárgás árnyalatúvá válik a fog, akut esetben bebarnul.

Genetika

Sok máshoz hasonlóan a fogaink alapvető színét és szüleinktől örököljük. De ez nem csak az eredeti színre vonatkozik, hanem arra is, hogy mennyire hajlamos az elszíneződésre.

A fogbél színén, a fogzománc vastagságán és a fog alakján is múlik, hogy melyik árnyalathoz tartozol. A vastagabb és nem áttetsző fogakat könnyebb megóvni az elszíneződéstől, míg a vékonyabb és áttetszőbb fogakban kevesebb a pigment, nem csak a csillogásuk megóvása, hanem a visszaállítása is keserves munka.

Étkezési szokások

A fogaid könnyen elszíneződnek, ha olyan ételeket eszel, melyeknek sötét a színük vagy magas a savtartalmuk. Különösen veszélyeztetett kategória vagy, ha gyakran iszol kávét, vörösbort, teát, szénsavas üdítőket, és szereted a pirosbogyós gyümölcsöket, pirospaprikát, citrusféléket.

Dohányzás

A nikotin számos más káros mellékhatás mellett fogaid szépségére is negatívan hat, viszonylag gyorsan besárgítja őket.

Gyógyszerek

Sajnos előfordulhat, hogy egészségügyi okok miatt válik a fogad sötétebb színűvé.  Ha a gyermekkori fogzás alatt tetracyclin kúrát kellett bevetni, jó eséllyel sötétszürke vagy barna, vékony csíkokban való elszíneződésének találhatóak a fogadon, amióta csak az eszedet tudod.

Trauma

Abban az esetben is igen gyakori a fog elszíneződése, amikor egy olyan baleset ér minket, mely során sérül a fog épsége, ez hosszú távon elszíneződést okozhat. Ha letörik, megreped, vagy csak a fogzománc kopik meg, a sérült részben gyorsabban alakul ki és terjeszkedik a lerakódás, szennyeződések és a baktériumok.

Fogcsikorgatás

A stressz miatt gyakran előfordul az embereknél, hogy állandó szokássá válik a fogak csikorgatása. Kevesen tudják, hogy ez nagyon veszélyes, mert mikrorepedések keletkeznek a fog felszínén, amiben szintén megragadnak a festékanyagok.

Rossz szájhigiénia

A rendszeres fogmosás hiánya a fogkő képződéséhez, így elszíneződéshez vezethet.

Fluor hiánya vagy túladagolása

A fluor hiánya miatt fogszuvasodás alakulhat ki, és ennek egy tünete az elszíneződés. De baj lehet akkor is, ha túl sok az a fluor, ami a fogzománcon fehér foltokat képez.

Amennyiben időben csíped el a problémát, speciális fogkrémekkel, fogfehérítő fogkrémmel orvosolható az elszíneződés. Cikkünk alatti termékajánlónkban mutatunk néhány terméket, ami segíthet ebben.

De ha az elváltozás előrehaladott állapotban van, akkor már fogorvosi beavatkozásra lesz szükség. Figyelj ezért fogaid (sz)épségére, és előzd meg a nagyobb bajt!