Kérdés esetén keressen minket bizalommal:

+36-70-797-0405

Blog

A fogszabályozó tisztítása – hogyan ápold fogaid érdekében?

2022.07.01 11:41

A fogszabályozó tisztítása – hogyan ápold fogaid érdekében?

Régen ciki volt, mára divat lett – mi az? Természetesen a fogszabályozó, ami elsősorban orvostechnikai eszköz, de vannak, akik egyfajta speciális kiegészítőként tekintenek rá. Nézzük, mit kell tudni az ápolásáról, hogy továbbra is higiénikus és szép maradjon!

A fogszabályozó mint divat

Tudtad, hogy a fogszabályozó, ami itthon még inkább szükséges rossz, a távol-keleti országokban egyenesen státusszimbólum? A gazdagság, jómód és a stílusosság jelképe, amit kevesen engedhetnek meg maguknak. Annyira divatosnak számít, hogy léteznek már orvosi segítség nélkül is feltehető, ál-fogszabályozók! Semmiféleképpen nem ajánljuk azonban, hogy felszállj erre a divathullámra, mert káros hatással is lehet fogakra.

Amennyiben viszont neked, vagy gyermekednek valóban szüksége van rá, jó, ha tudod, hogy a fogszabályozót és az alatta lévő fogakat sokkal alaposabban kell tisztítani. Megmutatjuk, mire kell odafigyelned!

Néhány jó tanács fogszabályozó viseléséhez

Ne aggódj, ha új tagja vagy a fogszabályozósok közösségének és úgy érzed, hogy a készüléket nem lehet elviselni: kell pár nap, mire hozzászoksz, de azután szinte meg sem érzed, hogy viseled. Addig is érdemes az első pár nap folyékony és kifejezetten puha ételeket fogyasztani, ezután majdnem mindent megehetsz. Lesz azonban néhány dolog, amit inkább jobb tartósan elkerülni, például az olyan, (bele)ragadós ételek, mint a pattogatott kukorica, gumicukor, karamella, és a keményebb ételek, mint a diófélék, nyers alma, répa, kukorica. Ezektől evés után nem lehet egykönnyen megtisztítani a fogszabályozót és a fogakat, ezért jobb elkerülni – főleg nyilvános helyen!

Hogyan tisztítsd a fogszabályozót, és a fogszabályozós fogakat?

A fogszabályozót viselők számára a tisztítás hosszabb időt vesz igénybe és komplexebb a művelet, mint a hagyományos reggeli és esti fogmosás. Fontos, hogy alapos legyél, mert a nem karbantartott fogszabályozó káros hatással lehet a fogakra, ráadásul a fogszabályozó is könnyebben sérül, ha nincs megfelelő szájhigiénia.

Abban az esetben, ha fogszabályozót kell viselned, a fogmosás mellett a körültekintő fogköztisztításra is nagy hangsúlyt kell fektetned, hogy a fogszabályozó minél hatékonyabban, kellemetlen mellékhatások nélkül fejthesse ki a hatását. Ehhez interdentális fogkefét és fogselymet használj. A fogselyem esetén javasoljuk, hogy válasz olyan terméket, amelynek az egyik vége speciálisan keményebbre van kifejlesztve.

Az interdentális fogkefe mellett ne feledkezz meg a külön fogszabályozósok számára kifejlesztett fogkefe használatáról sem – a kettő nem váltja ki egymást, mindkettőre szükséged lesz. A fogszabályzós fogkefe feje egyedi kialakítású, puha, lekerekített végű szálakkal, ebből eredően rendkívül sűrű csomózással rendelkezik. Ugyanakkor ezek a szálak merevebbek is, ezért ha nedvesség éri őket, a tartásukat ugyanúgy megőrzik.

Jó szolgálatot tehet az egycsomós fogkefe is, de ez sem feltétlenül váltja ki a fogszabályozós kefét!

A fogszabályozó tisztításához a szájzuhany készülék is jól jöhet. Gyorsabb és hatékonyabb eredményre számíthatsz, és a fogínyedre is jótékony hatással lehet:

A szájvizes öblögetésről se felejtkezz meg, a terméktípuson belül vannak olyanok, melyeket kifejezetten a fogszabályozósokra gondolva fejlesztettek ki.

Eleinte a fogszabályozó feltörheti az ajkaid, nyelved vagy ínyed, erre érdemes speciális viaszt nyomni, ami csökkent a fémalkatrészek élességén, és így a száj nyálkahártyáját is jobban védi:

Idővel hozzáedződsz, és már nem lesz rá szükséged, ne aggódj!

A kivehető (retenciós) készülékek tisztántartása

A fogszabályozó eltávolítása után még egy darabig hordanod kell az úgynevezett retenciós, kivehető készüléket (hasonló az éjszakai fogszabályozóhoz), amelynek tisztántartása hasonlóan fontos.

  1. Evés közben vedd ki a szádból!
  2. Ne érje forró víz!
  3. Mindig a tartójába helyezd el, ne vágd zsebre és ne hagyd a felforrósodott műszerfalon sem, különben könnyen megrongálódhat és kárt okozhat a használata!
  4. Minden nap tisztítsd meg fogkrémes fogkefével és mosd át meleg, de nem forró vízben!

 

Ne aggódj, az új fogszabályozó csak eleinte lesz macera; hamarabb meg lehet szokni, mint gondolnád, és a tisztítása is gyorsan a napi rutin részévé válik!