Kérdés esetén keressen minket bizalommal:

+36-70-797-0405

Blog

Melyek azok a szájhigiéniai termékek, amelyekre mindenkinek szüksége van?

2022.08.29 12:42

Ma már rengeteg olyan szájhigiéniai termék szerepel a különböző reklámokban, amelyek bizton állítják, nélkülük kevesebb lenne az életünk. Épp emiatt olyan könnyű elveszni a széles kínálatban, ráadásul sokszor már az is nagy dilemmát okoz, hogy melyik márka termékét vegyük le a polcról. Valóban szükségünk van az összesre? Mik a nélkülözhetetlen darabok? Ebben a cikkünkben minden, a témával kapcsolatos fontos információt összegyűjtöttünk.

Az örök: a fogkefe

Természetesen fogkefére mindenképpen szükség van a megfelelő szájhigiénia fenntartásához, azonban ezen a téren is igen széles a választék. A legegyszerűbb típusoktól kezdve az egészen profi elektromos kefékig, számos típus elérhető a kínálatban. A hagyományos fogkeféből érdemes olyat választani, amelyben extra lágy, lekerekített és döntött szálak is helyet kapnak és vannak hosszabb, X-alakban elrendezett szálvégek is. Praktikus továbbá az ergonomikus kialakítású nyél is. Ilyen például, az Elmex Sensitive fogkefe is.


Az elektromos típusok kapcsán hasznos, ha nyomáskontrollal felszerelt a termék, és percenként 40 000 pulzáló mozgást is elvégez a lepedék fellazítása érdekében. Érdemes továbbá Li-on akkumulátorral ellátott verziót választani, ezeknek ugyanis jóval hosszabb az élettartamuk. Ezek az Oral-B fogkefék például tökéletesen megfelelnek az említett kritériumoknak.


Felmerülhet a kérdés, hogy az elektromos fogkefe hány éves kortól ajánlott. Akár már 24 hónapos kortól lehetséges, ugyanis léteznek kifejezetten gyermekek számára tervezett elektromos fogkefék is, amelyekkel játék lesz a szájápolás minden egyes nap.


Mit ér a fogkefe fogkrém nélkül?


A fogkrémek terén is szinte végtelen a választék. Ennek a terméknek a célja, hogy elősegítsék a lepedék eltávolítását, illetve megszüntessék a fogkefe sörtéi által okozott kellemetlen érzést.
Ajánlott olyan típust választani ezek közül, amelyek nem csak a tisztításban játszanak szerepet, hanem az érzékenységgel és a fogszuvasodással is felveszik a harcot. Ilyen például ez az apró szemcsékkel dúsított Elmex fogkrém.


A fogíny védelmezője, a szájzuhany


Azt hihetnénk, hogy nem tartozik a legszükségesebb szájápolási termékek közé, de tény, hogy a használatával még hatékonyabb lehet a szájhigiénia fenntartása. Ezek a termékek ugyanis speciális technológiájuk révén óvják és ápolják a fogínyt, a fogközökre és az íny vonalára irányítva tökéletesen eltávolíthatók az ételmaradékok. Remek választás lehet például ez az Oral-B szájzuhany, így még kevesebb esélyt kap a fogszuvasodás, és teljes lehet a mindennapi szájápolás.


Megoldások a szűk helyekre: fogselyem és fogköztisztítók


Bármennyire alaposan is mosunk fogat a fogkefével, sajnos még a legkorszerűbbek sem 100%, hogy minden helyről eltávolítják a lepedéket – főleg, ha fogszabályozót viselsz, vagy nem teljesen szabályos a fogsorod. Ilyenkor jöhetnek jól a fogköztisztító kefék, amik a nagyobb rések tisztán tartásában segítenek, és a fogselymek, amik remek alternatívát nyújtanak, ha a fogak közel állnak egymáshoz. Fontos, hogy mindig gyengéd és óvatos mozdulatokat végezz! A fogselyem és a fogköztisztító naponta egyszer, fogmosás előtt bátran bevethető, akár már 12 éves kortól.


A szájvíz leszámol a baktériumokkal


A szájvíz használata azért hasznos, mert a minőségi termékek olyan antibakteriális enzimeket tartalmaznak, melyek serkentik a nyálban található védelmi rendszert. Ez pedig nagy mértékben elősegíti a fogak és a fogíny védelmét egyaránt. Ilyen például, a Biotene szájvíz is, amely különösen előnyös azok számára, akik szájszárazsággal, vagy irritációval küzdenek.


Most, hogy már tudod, mire van szükséged, a következő lépés, hogy beszerezd őket! A lehető legjobb termékek közül válogathatsz a szajpatika.hu kínálatában. Alapos szájhigiénia esetén a fogorvoshoz valóban csak évenkénti szűrővizsgálatokra kell majd ellátogatni!