Kérdés esetén keressen minket bizalommal:

+36-70-797-0405

Blog

Miért érdemes beruháznunk egy elektromos fogkefére?

2019.11.05 10:03

Drágább, mint a hagyományos, és látszólag ugyanúgy néz ki – gondolhatjuk az elektromos fogkefékről a felületes benyomások alapján. De lássuk csak, mi mindent spórolhatunk meg a használatával: például a gyakori fogkőleszedést, de hosszú távon akár a szuvasodás miatti fogorvoshoz rohangálást is!

Gyerekkorunk óta hallgatjuk, milyen fontos a napi háromszori alapos fogmosás – és elég néhány fájdalmas élmény a fogorvosnál, hogy megszívleljük ezt az intelmet.
Van, akit felnőttként is a hideg ráz a fogorvos fecskendőjének puszta gondolatától is. Ennél már csak az lehet rosszabb, ha nem kerülünk időben a megfelelő kezekbe, és egy egész hétvégét kell átvészelnünk sajgó foggal!


Jogos önvédelmi lépés tehát, hogy ügyeljünk az alapos fogmosásra. De vajon elég-e ehhez az első párszáz forintos fogkefe, amit a drogériában leemelünk a polcról?


Gondoljunk csak egy másik testrészünk, a bőrünk épségére! Lelkiismeretesen ápoljuk, hogy minél tovább egészséges és rugalmas maradjon. Amilyen körültekintően tanulmányozzuk a hidratáló krémek összetevőit, legalább olyan gondosan kellene a fogkefénket is megválasztani, hogy hosszú távon biztosítsuk a megfelelő fogtisztítást.


Hatékonyabb, egyszerűbb és zöldebb


Itt jön képbe az elektromos fogkefe, ami manuális társaival ellentétben vibrál és forog a használat közben, ezek a mikromozdulatok pedig sokkal hatékonyabban távolítják el a szennyeződéseket.
Tanulmányok sora igazolja, hogy hatékonyabban csökkenti az ínygyulladást és a fogkövet, mint a hagyományos fogkefe: a fogkő képződése például három hónap alatt egyötödével csökkent a használóknál.


Hogy használata a legkevésbé sem korhoz kötött, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a fogmosást a fogszabályzóval, vagy akár protézissel rendelkezőknek is megkönnyíti. Arról már nem is beszélve, hogy a legtöbb elektromos fogkefe beépített időzítővel van ellátva, így abban is segít, hogy elég hosszan végezzük a fogtisztításhoz szükséges mozdulatokat.

Fontos megemlítenünk azt is, hogy hosszú távon az ilyen fogkefék használata mindenképp környezetkímélőbb, zöldebb megoldás – hiszen míg a hagyományos fogkeféből háromhavonta ajánlott teljesen újat venni, amivel menthetetlenül műanyag szemetet termelünk, az elektromos fogkeféknél elég a fejet lecserélni, amire szintén háromhavonta van szükség.

Hogyan válasszuk ki a megfelelőt?

A technológia a fogkefék terén is fénysebességgel fejlődik, és a lehetőségeknek csak a pénztárcánk szabhat határt. Fogkefe-fejekből számtalan típus létezik, a fogfehérítőtől a fogközek tisztítását elősegítő modellig – ezek közül céljainknak megfelelően választhatunk.

Lényeges szempont még az elektromos fogkefe típusa is. A hagyományos elektromos fogkefe oszcilálló mozgást végez, ami azt jelenti, hogy előre-hátra mozog. A továbbfejlesztett fogkefék az oszcillálás mellett pulzálnak is, és ritmikus nyomást fejtenek ki, hogy még hatékonyabban távolítsák el a lepedéket. Léteznek emellett szónikus, azaz hanghullám alapon rezgő modellek is - ezek jóval gyorsabban dolgoznak, dinamikus folyadékáramlást hozva létre, ami a fogközökbe is bejut.

Az igazán profi elektromos fogkefék még arra is képesek, hogy külön tisztító programokat használjanak a nehezen elérhető hátsó fogakon, az íny vagy épp a nyelv felületén - de olyan modell is létezik, ami jelzi, ha fogmosás közben kihagytunk egy fontos felületet.