Kérdés esetén keressen minket bizalommal:

+36-70-797-0405

Blog

Így vedd fel a harcot a fogkő ellen!

2019.11.05 08:03

A fogkőről sokan úgy gondolják, csak egy ártatlan kis elszíneződés. De nagyot tévednek! Ez az alattomos jelenség betegségekhez vezet, csúfítja a fogakat, ráadásul ha egyszer megjelent, csak a fogorvos szabadíthat meg tőle. Az emberek közel nyolcvan százalékánál alakul ki, és az öregedéssel csak egyre gyakoribbá válik a kockázata. De mit is tehetnénk ellene?

A fogkő nem más, mint ásványosodott foglepedék, más néven plakk. Keletkezésekor a lepedékbe ásványi anyagok épülnek be, amelyek idővel megkeményednek. Az elnevezés talán nem hangzik ijesztően, de sajnos kifejezetten ártalmas jelenséggel van dolgunk, ami jóval jelent puszta szépséghibánál. Habár önmagában nem betegség, eltávolítás nélkül garantálja a fájdalmas és sokszor már visszafordíthatatlan kárt okozó fogproblémák megjelenését!


A fogkő már megjelenésekor is roppant kellemetlen: erős szájszaggal járhat együtt, a színe pedig a fehértől a sárgás, barnás, de egészen a fekete árnyalatig terjedhet. A fogíny alatt, vagy akár azon kívül is felütheti a fejét, és érdes felületet képez a fogakon, ami kifejezetten kedvez a különböző baktériumok megtapadásának. Ez könnyen válhat a fogínygyulladás előszobájává, ami aztán a még súlyosabb fogágygyulladáshoz vezet. Idővel, kezeletlenül hagyva akár ínysorvadás is kialakulhat miatta.


További rossz hír, hogy hiába is próbálnánk a fogunkról otthon lekapargatni: kizárólag a fogorvos székében tudunk megszabadulni tőle! Már csak ezért sem lehet eléggé hangsúlyoznunk, milyen fontos a rendszeres látogatás a fogorvoshoz, ahol – a lepedék és a színező élelmiszerek után maradt foltok mellett - a fogkőtől is megválhatunk.


Hogy történik az eltávolítás?


A fogorvos általában vízhűtéses ultrahangkészülékkel oldja le a fogkövet, ami után a fogak felülete érdes maradhat, mert a felszíneket így nem lehet tükörsimára polírozni. Erre szolgál a fogászati homokfúvó, ami sűrített levegő, víz és polírpor keverékével tisztít. Ilyenkor búcsút mondhatunk a tea, vörösbor vagy dohányzás által kiváltott elszíneződéseknek is. Magyarországon a társadalombiztosítás évente egy alkalommal állja a fogkőeltávolítást, de természetesen magánúton ennél gyakrabban is igénybe vehetjük.


Mit tehetünk meg otthon?


A legfontosabb, hogy semmiképp se próbáljunk erőszakkal megszabadulni tőle! Néhányan házilag állnak neki a fogkő eltávolításának hegyes eszközökkel. Ez a lehető legrosszabb ötlet, mert fogkárosodáshoz és sérülésekhez vezet. Ha a fogkő már megjelent, nem ússzuk meg a látogatást a fogorvoshoz.


Jó hír ugyanakkor, hogy az újbóli kialakulás ellen már magunk is sokat tehetünk! Első lépés – mint a megfelelő szájhigiéniához mindig – a napi legalább kétszeri alapos fogmosás, ami történhet extra tisztítást biztosító elektromos fogkefével.


Mivel a tisztítandó felület közel 30 százalékát a fogközi rések teszik ki, naponta egyszer érdemes a fogközöket alaposan megtisztítani fogselyem, vagy szájzuhany használatával – így sokat tehetünk a fogkő, a szuvasodás, az elszíneződés és a lepedék kialakulása ellen! Érdemes beszereznünk egy fogköztisztító kefét is, ami még hatékonyabban távolítja el a szűk résekben megtelepedett ételmaradékokat, ráadásul a sérülés kockázata nélkül.