Kérdés esetén keressen minket bizalommal:

+36-70-797-0405

Blog

A fogzománc

2019.12.11 11:22

A legtöbben nem úgy kelünk ki az ágyból reggelenként, hogy a fogzománcunkra gondolunk. Sőt: ugye egy kezünkön meg tudjuk számolni, hányszor gondoltunk rá valaha? Ez is a testünk azon részei közé tartozik, amit csak akkor veszünk észre, ha már nem működik megfelelően. Akkor viszont nagyon is!

Lássuk csak, milyen galibákat okozhat a sérült fogzománc: például utat nyithat a fogszuvasodás felé, amivel rettenetes kínokat élhetünk át, mire végre fogorvos elé kerülünk.

De kezdjük távolabbról! A fogzománc nem más, mint a fogainkat borító vékony, külső „páncélzat”, ami egyúttal testünk legkeményebb anyaga – mégis sérül az életünk során.

Kevesen tudják, hogy fényáteresztő, így a fogak színét alapvetően nem a zománc, hanem az alatta található dentin (foganyag) színe határozza meg. Ezzel együtt a színező élelmiszerek – kávé, bor, kóla, tea – a zománcot szennyezik be, ahogy a dohányzás is ezen a felületen képez foltokat. Ezeket a (legalább) évente aktuális fogorvosi látogatásunk során tudják eltávolítani.

Amikor már fáj a fagyi, meg az alma

Mi tehát a fogzománc feladata? Hogy megvédelmezze a fogat a sérülésektől, amik a mindennapos használat: rágás, harapás vagy összeszorítás során keletkeznek. Ezen felül megóv a kémiai behatásoktól, vagy a szélsőséges hőmérséklettől is – elég arra gondolnunk, mennyire tud fájni a hideg fagyi, vagy a savas alma, ha hozzáér a sérült fogzománchoz!

A sérülések pedig előbb-utóbb kialakulnak, bármilyen kemény anyagról is van szó. Okozhatja őket a rendszeres üdítőfogyasztás, a cukor, a csökkent nyáltermelés vagy reflux, de akár a genetika vagy környezeti tényezők is. Ha pedig a „páncélon” rés keletkezik, a baktériumok is könnyebben bejutnak, így kialakul a fogszuvasodás, ami kezeletlenül extrafájdalmas tud lenni.

A zománc élő sejteket nem tartalmaz, így a szervezet nem forrasztja be, mint a csontot. Ha sérült, az kiderül a fogakon található apró repedésekből, elszíneződésekből és érzékeny pontokból. Szélsőséges esetben ilyenkor már csak az orvosi héj, vagy a korona lehet a megoldás.

Mit tehetünk a fogzománc megóvása érdekében?

Először is: a napi kétszeri fogmosás és fogselymezés mellé érdemes egy antibakteriális szájvíz használatát is beiktatnunk.

Az sem árt, ha kevesebb szénsavas üdítőt és citrusfélét fogyasztunk. Tipp: ha szívószállal iszunk, a folyadék egyből a torkunkba jut, megkerülve a fogakat! Érdemes a nagyon cukros nasikat is elkerülni, vagy legalábbis egyből szájat öblíteni, fogat mosni utánuk.

Segíthet a nagy mennyiségű vízivás és az étkezések közötti, rendszeres rágózás is, mivel ez utóbbi akár tízszeresére növelheti a nyálmennyiséget. A nyál védelmezi és fontos ásványi anyagokkal látja el a fogakat. Fontos, hogy ilyenkor cukormentes rágót válasszunk!

És végül: ha tetszik, ha nem, érdemes évente, de inkább félévente ellátogatnunk a fogorvoshoz, hogy a zománc még sokáig óvhassa a fogainkat.