A fogzománc
Lássuk csak, milyen galibákat okozhat a sérült fogzománc: például utat nyithat a fogszuvasodás felé, amivel rettenetes kínokat élhetünk át, mire végre fogorvos elé kerülünk.
De kezdjük távolabbról! A fogzománc nem más, mint a fogainkat borító vékony, külső „páncélzat”, ami egyúttal testünk legkeményebb anyaga – mégis sérül az életünk során.
Kevesen tudják, hogy fényáteresztő, így a fogak színét alapvetően nem a zománc, hanem az alatta található dentin (foganyag) színe határozza meg. Ezzel együtt a színező élelmiszerek – kávé, bor, kóla, tea – a zománcot szennyezik be, ahogy a dohányzás is ezen a felületen képez foltokat. Ezeket a (legalább) évente aktuális fogorvosi látogatásunk során tudják eltávolítani.
Amikor már fáj a fagyi, meg az alma
Mi tehát a fogzománc feladata? Hogy megvédelmezze a fogat a sérülésektől, amik a mindennapos használat: rágás, harapás vagy összeszorítás során keletkeznek. Ezen felül megóv a kémiai behatásoktól, vagy a szélsőséges hőmérséklettől is – elég arra gondolnunk, mennyire tud fájni a hideg fagyi, vagy a savas alma, ha hozzáér a sérült fogzománchoz!
A sérülések pedig előbb-utóbb kialakulnak, bármilyen kemény anyagról is van szó. Okozhatja őket a rendszeres üdítőfogyasztás, a cukor, a csökkent nyáltermelés vagy reflux, de akár a genetika vagy környezeti tényezők is. Ha pedig a „páncélon” rés keletkezik, a baktériumok is könnyebben bejutnak, így kialakul a fogszuvasodás, ami kezeletlenül extrafájdalmas tud lenni.
A zománc élő sejteket nem tartalmaz, így a szervezet nem forrasztja be, mint a csontot. Ha sérült, az kiderül a fogakon található apró repedésekből, elszíneződésekből és érzékeny pontokból. Szélsőséges esetben ilyenkor már csak az orvosi héj, vagy a korona lehet a megoldás.
Mit tehetünk a fogzománc megóvása érdekében?
Először is: a napi kétszeri fogmosás és fogselymezés mellé érdemes egy antibakteriális szájvíz használatát is beiktatnunk.
Az sem árt, ha kevesebb szénsavas üdítőt és citrusfélét fogyasztunk. Tipp: ha szívószállal iszunk, a folyadék egyből a torkunkba jut, megkerülve a fogakat! Érdemes a nagyon cukros nasikat is elkerülni, vagy legalábbis egyből szájat öblíteni, fogat mosni utánuk.
Segíthet a nagy mennyiségű vízivás és az étkezések közötti, rendszeres rágózás is, mivel ez utóbbi akár tízszeresére növelheti a nyálmennyiséget. A nyál védelmezi és fontos ásványi anyagokkal látja el a fogakat. Fontos, hogy ilyenkor cukormentes rágót válasszunk!
És végül: ha tetszik, ha nem, érdemes évente, de inkább félévente ellátogatnunk a fogorvoshoz, hogy a zománc még sokáig óvhassa a fogainkat.