Kérdés esetén keressen minket bizalommal:

+36-70-797-0405

Blog

Ezért szerezz be mindenképp egy szájzuhanyt!

2019.12.11 11:29

 

Mi is az a szájzuhany, és miért lenne szükségünk a használatára? Ez a kérdés jogosan merül fel, hiszen ha lelkiismeretesen fogselymezünk és a napi két-háromszori fogmosáshoz is tartjuk magunkat, úgy érezhetjük, épp eleget teszünk a szájhigiénéért. A szájzuhanyt azonban nagyon is érdemes a mindennapos fogápolási részévé tenni, mert igazi csodafegyver az ínyproblémák megelőzésében!

Statisztikák szerint nem kevesebb, mint 4 emberből 3 szenved az ínygyulladás valamilyen tünetétől, ami könnyen vezet rossz lehelethez és akár fogvesztéshez is. Sajnos, a napi többszöri fogmosás is kevés ahhoz, hogy teljesen kordában tartsa ezeket a tüneteket. Itt lép be a szájzuhany, ami az egyik leghatékonyabb eszköz, hogy leszámolunk az ínygyulladással!

Maga a szájzuhany az ötvenes évek óta szerepel a köztudatban – ekkor fejlesztette ki ugyanis egy mérnök és egy fogorvos Amerikában. Egy olyan készülékről beszélünk, ami pulzáló vizet, esetleg vízzel kevert fertőtlenítőszert lövell ki magából. Ez a ritmikus nyomás tökéletes az ételmaradékok és a baktériumokkal teli biofilm eltávolítására, ami közben az ínyt is sérülés nélkül átmasszírozza. Használata ráadásul egyszerű és kényelmes, így könnyedén beemelhető a napi rutinba.

Ennek során a cső végét a fogfelszín felé irányítjuk, és foganként néhány másodpercig ott is tartjuk. Fontos, hogy mindig ugyanabban az irányban haladjunk végig a fogainkon! Habár néhány tanulmány szerint a különböző szájöblítőkkel töltött szájzuhany képes mélyebben behatolni az íny alá, a legtöbben még mindig vízzel alkalmazzák, és a pozitív eredmények így sem maradnak el.

Mit érhetünk el a szájzuhany használatával?

Az már egyértelműen bebizonyosodott, hogy a rendszeres szájzuhanyozás hatására csökken a fogkő és az ínygyulladás mértéke a szájban, sőt: a szájzuhany nem csak csökkenti a biofilm kiterjedését, de az abban élő kórokozók számát is megtizedeli.

Ha protézist, fogszabályzót vagy hidat viselsz, akkor a szájzuhanyt egyenesen neked találták ki! A vízsugár ugyanis behatol mindazokra a helyekre, ahová a fogkefe vagy fogselyem ilyen esetben már nem ér el. Arról már nem is beszélve, hogy akinek az ínye bármilyen állapot vagy betegség – például cukorbetegség – miatt túlságosan érzékeny a fogselymezéssel járó mechanikus dörzsölésre, annak ez egy gyengéd, kímélő alternatíva lehet.

A többieknek viszont csak azt tanácsolhatjuk: akkor érhetitek el a legjobb eredményeket a fogápolásban, ha a napi rendszeres fogmosást a fogselyem, a szájvíz és a szájzuhany használatával is kiegészítitek! Így szinte garantált a szép és magabiztos mosoly, ahogy az is, hogy a lehető legkevesebb időt kelljen a fogorvos székében tölteni.